Herbata zielona - co można kupić pod tą nazwą
Herbata zielona
Herbata zielona zyskuje na popularności w krajach europejskich. W Azji znana i ceniona jest od dawna, za swoje właściwości zdrowotne i spowalniające starzenie, ze względu na bogactwo antyoksydantów. Kolebką większości zielonych herbat jest Japonia, ale część gatunków pojawiło się najpierw w Chinach. Tam, picie herbaty stanowi swoisty rytuał, który ma sprzyjać zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki. W liściach herbaty, znajdziemy bowiem składniki przyspieszające metabolizm i wspomagające trawienie.
Herbata bancha
Herbata bancha jest japońską zieloną herbatą, charakteryzującą się niewielką zawartością kofeiny, przez co jej picie jest możliwe również przed snem. Zbiera się ją na ogół na tych samych plantacjach, na których hodowane są liście na senche. Inny jest natomiast czas zbiorów, ponieważ pierwszą z wymienionych odmian zbiera się wczesną jesienią. Drugą natomiast od kwietnia do maja.
Gunpowder
Inną zieloną herbatą jest gunpowder, będący z kolei odmianą chińską. Ciekawa jest forma produkcji tej herbaty. W smaku jest dość intensywna, w kolorze mocno zielona. Z liści formuje się małe kuleczki, przypominające perełki. Podczas parzenia pęcznieją one i rozwijają się, przez co zdecydowanie zwiększają swoją objętość.
Herbaty zielone
Zielona herbata, tak jak i inne odmiany herbat, dostępna jest na rynku sama albo z dodatkami. Owocowymi, kwietnymi lub korzennymi. W zależności od użytych składników jesteśmy w stanie otrzymać przeróżne mieszanki o odmiennych smakach i właściwościach. Herbaty zielone to doskonały wybór dla osób poszukujących nowych, delikatnych smaków. Herbaty te szczególnie dobrze komponują się z cytrusami, hibiskusem oraz owocami leśnymi i wiśnią. Ciekawy smak uzyskamy poprzez dodatek imbiru lub cynamonu. Warto eksperymentować z wieloma odmianami i używanymi dodatkami. Dzięki temu z pewnością znajdziemy coś, co zdobędzie nasze serce.