Dobra herbata - czy ją słodzić
Dobra herbata
Wokół czegoś takiego jak dobra herbata, jej działania na ludzki organizm i kaloryczności ciągle toczą się dyskusje dietetyków, lekarzy i naukowców. Nikt do końca nie wie, jaka herbata jest najlepsza i w jakich optymalnych ilościach ją pić. Dziś zostaną rozwiane wątpliwości wszystkich, którzy kochają ten napój i chcą pić go na zdrowie.
Dobra herbata - gdzie ją znaleźć i jak parzyć?
Ważną kwestią w przypadku parzenia tego napoju jest czas wykonywania tej czynności i naczynie, jakiego użyjemy. Najlepsza herbata wyjdzie nam wtedy, gdy dokładnie zastosujemy się do instrukcji podanej na opakowaniu. Pamiętajmy również o tym, że inaczej przyrządza się earl grey, a w zupełnie inny sposób herbatę typu rooibos. Idealny napój z tej kategorii znajdziemy w specjalistycznych sklepach, na przykład w herbaty świata, które posiadają w swojej ofercie szeroki wybór herbat. Do rozkoszowania się smakiem tego dobroczynnego napoju dobrze jest używać porcelanowych filiżanek, które dodatkowo wydobędą intensywny aromat i poprawią jakość spożywania naparu.
Czym słodzić herbatę?
Wokół tego pytania powstało sporo mitów. Wato je obalić, by mieć 100% pewność, że napój będzie zdrowy dla naszego organizmu. Najlepiej jest pić ją bez cukru, by maksymalnie poczuć prawdziwy smak napoju. Nie wszyscy jednak lubią herbatę gorzką. Wtedy najlepiej posłodzić ją słodzikiem, stewią, naturalnym miodem lub trzcinowym cukrem.
Tutaj warto wspomnieć, że na przykład herbata zielona najlepiej smakuje bez dodatków słodzących. By nadać jej dodatkowego aromatu można wkroić plasterek cytryny, czy imbiru. Każdy napój z tej kategorii wymaga innego sposób dosładzania, przy czym najzdrowiej jest oczywiście pić go bez cukru i innych zamienników. To szczególnie istotne w przypadku osób, które stosują diety lub chorują i muszą restrykcyjnie obniżyć spożycie cukru.