Najlepsza herbata i substancje słodzące
Najlepsza Herbata
Jednym z najbardziej popularnych i cenionych napojów jako dodatek do posiłku lub do spożywania solo jest najlepsza herbata. Koneserzy zwykle preferują napar bez żadnych dodatków, aby w pełni delektować się jego aromatem. Osoby gustujące w dodatkach do herbaty często zastanawiają się jednak, czym posłodzić napój - unikając przy tym tradycyjnego cukru białego.
Herbaty świata
Istnieje wiele ciekawych dodatków słodzących, których można używać wedle własnego uznania lub dobierając je do gatunku herbaty. Przykładowo herbata z imbirem bardzo dobrze smakuje z dodatkiem konfitury z malin bądź z róży, a także posłodzona odrobiną brązowego lub trzcinowego cukru. Mniej rozpowszechnionym w gospodarstwach domowych środkiem słodzącym jest melasa, która zawiera dodatkowo substancje odżywcze. Herbaty zielone pite są zwykle bez dodatków, aby jak najlepiej wyczuć charakterystyczny smak. W tym przypadku delikatnie słodzącym, naturalnym dodatkiem może być korzeń lukrecji.
Inne substancje słodzące
Do innych popularnych substancji słodzących zaliczyć można miód, który mimo kaloryczności dostarcza do organizmu wiele cennych substancji odżywczych. Przeciwieństwem mogą być liście stewii, które zawierają w sobie substancję około 300 razy słodszą od cukru białego, a przy tym nie posiadają kalorii. Mało kalorycznym zamiennikiem cukru może być ksylitol pozyskiwany z soku z brzozy.
Najlepsze herbaty
Bardzo często do herbat dodaje się syrop bądź sok domowej roboty. Jest to świetny pomysł dla osób, które jednocześnie chcą wpłynąć na zmianę smaku herbaty. Mniej znane dodatki słodzące: erytrytol, syrop z agawy, syrop klonowy, cukier kokosowy, glukoza i fruktoza.
Niekiedy nawet najlepsze herbaty smakują dobrze po własnoręcznej modyfikacji. Z powodzeniem można do nich dodać cytrusy, liście mięty oraz wszelkie substancje słodzące. Nie należy skupiać się wyłącznie na słodzikach i białym cukrze, ponieważ istnieje wiele znacznie zdrowszych zamienników.