Herbata w imbirem nie dla każdego

Dla kogo herbata z imbirem będzie dobrą opcją?
Herbata z imbirem jest znana jako naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. Często sięgamy po nią w sezonie jesienno-zimowym, przy początkach przeziębienia. Jednak ta dobra herbata ma znacznie szersze działanie niż tylko wspieranie odporności. Warto wiedzieć, kiedy rzeczywiście może pomóc, a kiedy lepiej z niej zrezygnować. Duże znaczenie ma także jakość produktów dostępnych w sklepach. Nie zawsze herbata imbirowa jest taka, jak opisuje ją opakowanie.
Właściwości herbaty z imbirem
Imbir, to jedna z najbardziej wszechstronnych przypraw leczniczych. Posiada bowiem substancje bioaktywne, takie jak gingerol. Działają one przeciwzapalnie, rozgrzewająco i przeciwbakteryjnie. Regularne picie herbaty z imbirem wspomaga także układ trawienny i łagodzi mdłości. Działa też delikatnie pobudzająco. Dlatego herbata czarna z imbirem może częściowo zastąpić poranną kawę.
W przypadku przeziębienia herbata z imbirem potrafi złagodzić ból gardła oraz udrożnić zatoki. W tym sposób przyspiesza powrót do zdrowia. U osób cierpiących na przewlekłe stany zapalne, np. stawów, działa łagodząco. Nie bez powodu imbir jest składnikiem wielu tradycyjnych mieszanek ajurwedyjskich. Jego moc doceniano już tysiące lat temu.
Herbata z imbirem nie dla każdego
Najlepsze herbaty imbirowe są naturalnym środkiem. Jednak nie każdy organizm reaguje na nie dobrze. Przede wszystkim osoby z nadciśnieniem powinny zachować ostrożność. Imbir może bowiem delikatnie podnosić ciśnienie krwi. Również kobiety w ciąży nie powinny przesadzać z jego ilością, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Chociaż imbirowe napary pomagają łagodzić mdłości.
W przypadku chorób układu pokarmowego, imbir potrafi nasilić objawy. Zbyt intensywne działanie rozgrzewające i drażniące pogłębia uczucie pieczenia. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować się z lekarzem przed regularnym spożywaniem imbiru. Działa on bowiem rozrzedzająco na krew. Może także wchodzić w interakcje z farmakoterapią. Nie oznacza to automatycznie, że imbirowe herbaty świata są niedozwolone. Należy jednak podchodzić do nich z ostrożnością.
Gotowe mieszanki z nie zawsze dobrym składem
Domowa herbata z imbirem ma bardzo prosty skład. Wystarczy herbata czarna i korzeń imbiru. Jako dodatek dobry jest też miód bądź cytryna. Tymczasem wiele gotowych produktów dostępnych na rynku nie ma z naturalnym imbirem zbyt wiele wspólnego. W składzie znajdują się aromaty, syropy glukozowe, cukier lub tanie dodatki smakowe. Taki skład nie niesie ze sobą pozytywnych właściwości imbiru. Warto zatem odwiedzić dobry sklep z herbatami, by zaopatrzyć się w dobrej jakości mieszanki.