Najlepsze herbaty do wykorzystania w kuchni
Najlepsze herbaty zielone elementem potraw
Herbata czarna i zielona, to bardzo popularne napoje w naszym kraju. Zainteresowaniem odbiorców cieszą się także inne herbaciane propozycje. Dzieje się to głównie z uwagi na walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze herbaty zielone można wykorzystać z powodzeniem w kuchni. Mogą być składnikami zarówno deserów, jak i dań głównych. Wszystko zależy od kreatywności gotującego oraz jego odwagi do testowania nowych smaków i połączeń. Nie ma tutaj sztywnych reguł, chociaż oczywiście dostępne są konkretne przepisy z wykorzystaniem herbaty. Warto jednak zdać się w większości na swoje gusta kulinarne i szukać własnej aromatycznej drogi w gotowaniu z dodatkiem herbaty świata.
Pomysły na dania z herbatą zieloną
Utarło się, że herbaty świata, niezależnie od gatunku i pochodzenia, przeznaczone są do picia. Jednak kreatywni kucharze, poszukując nowych smaków, nie zawahali się sięgnąć po herbaty. I tak powstało wiele ciekawych i udanych połączeń. Niektóre z nich to:
- desery z matchą – sproszkowana herbata matcha, to idealny dodatek do deserów. Świetnie komponuje się z czekoladą i wanilią, a także z różnymi owocami. Można je przygotowywać samodzielnie w domu lub sięgnąć do czekolady, batony czy ciastka w sklepie.
- lody – można je oczywiście zaliczyć do powyższej kategorii deserów, jednak w Japonii są tak rozpowszechnione, że warto wspomnieć o nich oddzielnie. Zielona herbata matcha w lodach jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
- smoothie – jest szczególnie polecane osobom, które chcą odżywiać się zdrowo i dbają o linię. Wzbogacenie codziennego koktajlu z owoców i warzyw o łyżeczkę matchy zwiększy spożycie cennych przeciwutleniaczy.
- marynaty – dobra herbata zielona dodana do marynaty mięsa lub ryby, nada mu niecodziennego aromatu, którego warto spróbować.
- zupy – popularne lekkostrawne zupy można wzbogacić o porcję herbaty. Dzięki temu danie nabierze jeszcze większej głębi smaku. Zielona herbata szczególnie dobrze komponuje się z azjatyckimi zupami miso i ramen.
- sosy – herbata zielona w mielonej postaci sprawdzi się jako dodatek do sosów stosowanych do dań mięsnych i rybnych. W wersji wegetariańskiej może wzbogacać sałatki – sos na bazie octu, oleju, miodu i przypraw z pewnością zaskoczy swoim smakiem.
Możliwości wykorzystania herbaty zielonej jest o wiele więcej. Ryż, pieczywo, a nawet koktajle alkoholowe z pewnością nabiorą zaskakującego charakteru, jeśli doda się do nich dobrą herbatę.