Herbaty świata i akcesoria do ich parzenia

herbaty świata

Herbaty świata i jak wydobyć z nich aromat

Herbata człowiekowi znana już czasów prehistorycznych. Co ciekawe, w VIII wieku chiński poeta Lu Yu napisał "Księgę Herbaty", w której opisuje krzew herbaciany. Znajduje się też w niej opis narzędzi do zbioru i instrukcje co do selekcji liści. Wszystko po to by powstała najlepsza herbata pośród zbioru jakim są wszystkie herbaty świata. Już wtedy czarna herbata posiadała niezliczone grono wielbicieli. W Wielkiej Brytanii przerwa na podwieczorek i ciepłą herbatę to codzienny zwyczaj zwany "tea time". Nic dziwnego! Najlepsze herbaty działają pobudzająco, zapobiega chorobom serca czy układu krążenia. Poza tym, dziś wiemy, że zawiera duże stężenie związków opóźniających proces starzenia. Jednak wykorzystanie wszystkich właściwości i walorów smakowych wiążę się z odpowiednim przyrządzeniem i podaniem.

Akcesoria do parzenia herbaty

Sposobów parzenia herbaty jest wiele. Jest jednak kilka zasad, które obowiązują zawsze. Herbaty świata mają różne temperatury parzenia. Zielona zalana wrzątkiem szybko zgorzknieje, z kolei czarna zalana letnią wodą nie nabierze koloru i aromatu. Każda ma również inny czas parzenia. Można więc zaopatrzyć się w specjalny termometr do parzenia herbaty i stoper - zwykłe narzędzia, a niezwykle ułatwiające "pracę". Oprócz takich przyrządów, warto również pomyśleć o "garniturze dla herbaty". To jak podamy napój naszym gościom świadczy o naszej gościnności i klasie.

Sposoby podania herbat 

Zacznijmy od tego, że gościom nie powinno się podawać herbaty w torebkach. Jeśli jednak, wizyta jest niezapowiedziana, pamiętajcie o tym, aby do takiej filiżanki zawsze podać oddzielny talerzyk. Można na nim położyć np. cytrynę czy kostki cukru. Gdy przy stole siedzi wiele osób, lepiej użyć serwisu do herbaty niż kilku różnych filiżanek. Moda coraz częściej stawia na szklane naczynia, jednak biała porcelana czy ceramika nigdy nie wyjdzie z herbacianego kanonu.

Herbaciane okazje

 

W godzinach porannych najlepiej sięgnąć po herbatę zieloną, posiada ona sporo teiny, co da nam zastrzyk energii. Po obiedzie najlepiej napić się czerwonej herbaty, która zwiększy nasz metabolizm. Popołudniu, gdy zaczyna łapać nas senność, czarna herbata pobudzi nas do działania.