Najlepsze herbaty do wykorzystania w kuchni

najlepsze herbaty

Najlepsze herbaty zielone elementem potraw

Herbata czarna i zielona, to bardzo popularne napoje w naszym kraju. Zainteresowaniem odbiorców cieszą się także inne herbaciane propozycje. Dzieje się to głównie z uwagi na walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze herbaty zielone można wykorzystać z powodzeniem w kuchni. Mogą być składnikami zarówno deserów, jak i dań głównych. Wszystko zależy od kreatywności gotującego oraz jego odwagi do testowania nowych smaków i połączeń. Nie ma tutaj sztywnych reguł, chociaż oczywiście dostępne są konkretne przepisy z wykorzystaniem herbaty. Warto jednak zdać się w większości na swoje gusta kulinarne i szukać własnej aromatycznej drogi w gotowaniu z dodatkiem herbaty świata.

Pomysły na dania z herbatą zieloną

Utarło się, że herbaty świata, niezależnie od gatunku i pochodzenia, przeznaczone są do picia. Jednak kreatywni kucharze, poszukując nowych smaków, nie zawahali się sięgnąć po herbaty. I tak powstało wiele ciekawych i udanych połączeń. Niektóre z nich to:

  • desery z matchą – sproszkowana herbata matcha, to idealny dodatek do deserów. Świetnie komponuje się z czekoladą i wanilią, a także z różnymi owocami. Można je przygotowywać samodzielnie w domu lub sięgnąć do czekolady, batony czy ciastka w sklepie.
  • lody – można je oczywiście zaliczyć do powyższej kategorii deserów, jednak w Japonii są tak rozpowszechnione, że warto wspomnieć o nich oddzielnie. Zielona herbata matcha w lodach jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
  • smoothie – jest szczególnie polecane osobom, które chcą odżywiać się zdrowo i dbają o linię. Wzbogacenie codziennego koktajlu z owoców i warzyw o łyżeczkę matchy zwiększy spożycie cennych przeciwutleniaczy.
  • marynaty – dobra herbata zielona dodana do marynaty mięsa lub ryby, nada mu niecodziennego aromatu, którego warto spróbować.
  • zupy – popularne lekkostrawne zupy można wzbogacić o porcję herbaty. Dzięki temu danie nabierze jeszcze większej głębi smaku. Zielona herbata szczególnie dobrze komponuje się z azjatyckimi zupami miso i ramen.
  • sosy – herbata zielona w mielonej postaci sprawdzi się jako dodatek do sosów stosowanych do dań mięsnych i rybnych. W wersji wegetariańskiej może wzbogacać sałatki – sos na bazie octu, oleju, miodu i przypraw z pewnością zaskoczy swoim smakiem.

Możliwości wykorzystania herbaty zielonej jest o wiele więcej. Ryż, pieczywo, a nawet koktajle alkoholowe z pewnością nabiorą zaskakującego charakteru, jeśli doda się do nich dobrą herbatę.

Biała herbata alternatywą dla zielonej

herbata biała

Alternatywa dla herbaty zielonej

Pytanie o chęć wypicia herbaty zawsze powinno mieć następstwo w postaci pytania o to, na jaką herbatę ma się ochotę. Popularny liściasty napój ma wiele oblicz, które można przyrządzać na różne sposoby. Jedną z popularniejszych jest herbata zielona. Jednak warto wiedzieć, że ciekawą alternatywą dla niej jest biała herbata. Czy się ona wyróżnia?

Biała herbata i korzyści płynące z jej picia

Biała herbata jest odmianą, która nie zawiera w sobie kofeiny. Nie jest to jednak wada. Taka herbata jest odpowiednia do picia o każdej porze dnia. To, co sprawia, że jest świetną alternatywą dla herbaty zielonej, to duża ilość wolnych rodników. Jest to napój, który może przyczynić się do utrzymania młodego wyglądu na dłużej. Napój może być szczególnie polecany osobom po 30 roku życia. Warto również wiedzieć, że na rynku dostępne są zestawy herbat, gdzie biała herbata występuje w kompozycji owocowej. Można znaleźć liście tego rodzaju połączone z przeróżnymi rodzajami owoców. Taka mieszanka sprawia, że herbata jest pyszna, zdrowa oraz może mieć różny smak, w zależności od dodatku suszonych owoców.

Odpowiednie parzenie kluczem do sukcesu

Mówi się, że najlepsze herbaty to takie, które są sporządzane bezpośrednio z liści. Jeśli chodzi o wybór na rynku, to nie brakuje białej herbaty właśnie w takiej postaci. Przygotowywanie białej herbaty wygląda podobnie jak zielonej. Liści nie powinno zalewać się wrzątkiem bezpośrednio po zagotowaniu się wody. Zamiast tego warto odczekać kilka minut, a dopiero następnie zalać liście. Tak przygotowana herbata potrzebuje jeszcze kilka minut, by całość mogła się zaparzyć. Dobra herbata to najczęściej taka, która jest przygotowana bez pośpiechu, najlepiej w filiżance. Herbatę warto docenić również bez dodatku cukru. Jej dawkowanie jest zupełnie dowolne. Białą herbatę można pić okazjonalnie, ale też codziennie i to w sporych ilościach. Fani herbaty dzięki jej częstemu spożywaniu pozostają nawodnieni oraz mogą korzystać z właściwości zdrowotnych. Warto to docenić.

Najlepsza herbata i odróżnienie jej od słabszych wersji

najlepsza herbata

Najlepsze herbaty - jak je odróżnić od słabych jakościowo?

W obecnych czasach coraz więcej osób próbuje dbać o zdrowy styl życia i jak najbardziej naturalne produkty. Czytamy składy produktów, których używamy i artykuły o tym jak odróżnić coś sztucznego od wartościowego. To jeden z nich. Jaka jest najlepsza herbata? Przede wszystkim liściasta. Jest to zdecydowanie opcja, która bardziej sprzyja naturze niż herbaty pakowane do gotowych torebek. Herbaty liściaste mają silniejszy aromat oraz właściwości. Nie są poddane mieleniu i innym procesom, które zmniejszają dobroci płynące z picia różnorodnych herbat. Zatem picie liściastych herbat ma wiele więcej korzyści niż spożywanie produktów pakowanych w małe torebki. Ważny jest także kraj pochodzenia. najlepsze herbaty pozyskuje się z krajów, w których zostały one wyprodukowane.

Warto zapłacić więcej za dobrą herbatę

Warto wydać odpowiednią cenę, aby jakość herbaty była jak najwyższa. Herbata czarna - jej listki powinny być czarne, bez widocznego matu. Takie liście po zaparzeniu powinny mieć smak tradycyjnej czarnej herbaty. Natomiast liście zielonej herbaty są jasne i błyszczące. Inne kolory mogą wskazywać na złe przechowywanie produktu. A picie naparu z tych liści przyspiesza metabolizm i pomaga usunąć zbędne produkty przemiany materii. Dodatkowo sprawdzi się świetnie dla osób chorujących na nadciśnienie gdyż skutecznie je obniża.

Herbaty ziołowe powinniśmy kupować w sklepach zielarskich, a nie supermarketach. Mamy wtedy pewność, że zajmował się nimi ktoś odpowiedni i zostały dobrze przechowywane i przygotowane do sprzedaży.

Egzotyczne odmiany herbat

Rooibos powstaje z afrykańskich czerwonokrzewów i jest to specyficzny rodzaj herbaty. Wpływa ona dobrze na pamięć oraz oczyszczenie i wzmocnienie organizmu. Dlatego także powinniśmy szukać w dobrych źródłach.

Biała herbata jest otrzymywana z pączków rośliny z której powstaje herbata czarna i zielona. Są one pokryte białym nalotem i tak samo trzeba potrafić odpowiednio ja przyrządzić. Nie poddaje się jej fermentacji. Jej delikatny smak i działanie uspokajające jest warte poszukania jej w formie niezmielonej.